Fixatie disparatie bij kinderen

Bij kinderen is het belangrijk aandacht te hebben voor leer- en leesproblemen. Wanneer een kind moeite heeft met het lezen van een boek of slecht ziet op het schoolbord, moet onderzocht worden wat hier de oorzaak van is.

Vaak worden deze problemen niet opgemerkt en dat is alarmerend. Want niets doen kan leiden tot verdere achteruitgang van het zicht van je kind Daarom zijn preventieve oogchecks bij kinderen belangrijk. Merk je dat een kind problemen heeft met kijken, vul dan ons zichtrapport in. Je ontvangt het zichtrapport in je mailbox. Je kunt het rapport uitprinten en desgewenst een afspraak maken met onze zichtadviseur.

Vul het zichtrapport in

Hoe eerder een afwijking wordt vastgesteld en gecorrigeerd kan worden, hoe beter en effectiever de correctie is.

Mogelijke oorzaken zoals fixatie disparatie en myopie worden op deze pagina uitgelegd.

Fixatie disparatie

Bij fixatie disparatie is geen sprake van optimaal binoculair zicht. Van de waarnemingen van beide ogen kan geen stabiel beeld gevormd worden: het beeld danst als het ware voor de ogen.

Dit ziet iemand met fixatie disparatie

Wij kunnen dit controleren door te meten hoe elk oog afzonderlijk werkt en hoe beide ogen samenwerken om zich op een punt te fixeren. Is er sprake van fixatie disparatie? Dan kunnen we een oplossing bieden.

Fixatie disparatie en dyslexie

Je kunt je wel voorstellen dat fixatie disparatie lezen nóg moeilijker maakt voor kinderen die ook last hebben van dyslexie. Brillenglazen met een prisma kunnen hier uitkomst bieden, doordat het beeld van een van de ogen een beetje verschoven wordt en het complete beeld weer op een lijn komt te liggen.

Er hoeft geen verband te zijn tussen dyslexie en fixatie disparatie, maar het is altijd verstandig om dit te controleren. Door indien nodig een bril aan te meten, kan een deel van het probleem verholpen worden en wordt kijken en lezen minder vermoeiend.